Foos Roots Logo

24. Mistrovství ČR ve fotbálku

Hvězdy víkendu – Paňková, Vároš a tým Smot 00.

V půlce dubna se v pražském hotelu Ilf uskutečnil již 24. ročník mistrovství republiky na stolních fotbalech Rosengart. Turnaj byl plánován organizátory Roots jako Master tour, leč nestalo se, a byl zapsán do termínové listiny ITSF jako Pro Tour. Část viny na této skutečnosti nese Roots, současné vedení ČFO a především ITSF, která na prosbu o změnu z nepochopitelných důvodů nereagovala. Účast byla i tak po všechny tři dny obstojná, jen pestrost zúčastněných zemí mohla být vyšší. Takto se vesměs jednalo o souboj elitních českých a slovenských hráčů.

Páteční odpoledne a večer patřil technickým disciplínám jako je válka brankářů, penalty či 2 ball rollerball. V sobotu byly na programu hlavně dvojice a neděle pak patřila jedničkám, mixům a juniorům, kterých se sešlo na třicet! Tento fakt nechal vzpomenout na počátky tisíciletí a největší rozmach českého fotbálku, kdy s fotbálkem začínali tehdejší junioři David Mádle, Jan Zavoral, Michal Poda a mnozí další.

Hlavním turnajovým dnem bývá na turnajích Roots vždy sobota, ale neděle si tentokrát s předchozím dnem v ničem nezadala a v hracím sále to žilo po celý den jako ve včelím úle. Kombinace mnoha juniorů a úspěšné tažení Ivy Frančíkové a především Jany Paňkové v Open singles způsobilo, že se nedělní hraní nepříjemně protáhlo. Společná kvalifikace mužů a žen v singlech objektivně nebyla dobrým nápadem a do budoucna zůstaneme u klasického modelu. Ženy si pak pravděpodobně budou muset vybrat, zda svůj um předvedou v Open singles, či v ženských jedničkách.

Co se úspěchů jednotlivých hráčů týče, tak na páteční večer jistě bude rád vzpomínat Jakub Routner. Ve válce brankářů patří dlouhá léta k absolutní špičce a to potvrdil i tentokrát. K titulu z Goalie war následně přidal společně s týmovým parťákem Václavem Sajdlem i 2ballový triumf a na severu Prahy bylo veselo. V penaltách si nejlépe počínal slovenský borec Filip Šarmír.

Sobotního turnaje dvojic se zúčastnilo solidních čtyřicet párů. Kvalifikace hraná na šest utkání poslala do vyřazovacích bojů celkem 24 z nich. Po nasazení do KO pavouka se opět vedly četné debaty o tom, zda je tento systém spravedlivý, protože je třeba si přiznat, že jedna strana pavouka byla pro finalistu o poznání složitější než strana druhá. Je na zvážení, jestli alespoň na některých turnajích nehrát opět double KO systémem, který takovým situacím předchází.

Kdo bude na sobotní turnaj vzpomínat jen v dobrém, bude bezesporu Lukáš Beránek a Miroslav Mudrik. Pražský borec a rodák z Humenného se spolu dohodli zhruba týden před mistrovstvím na svém prvním společném turnaji a hle, bylo z toho zlato. O obou se dobře ví, že fotbálek hrají sakra dobře na té nejvyšší úrovni, ale ani jednomu se doposud nepodařilo dosáhnout opravdu velkého výsledku. Že to přišlo zrovna nyní, je pro oba hráče odměnou a satisfakcí za roky tréninku. Gratulujeme! Tým Smot 00 si připsal po pátečních úspěších Jakuba Routnera a Václava Sajdla již třetí mistrovský titul. Skvělý turnaj odehráli i poražení finálisté Filip Nikodem s Romanem Kopřivou, když právě oni měli tu těžší stranu pavouka. Těžko říci, zda jim už ve finále nechyběly síly. Bronzovou příčku si zajistila opět československá dvojice Petr Pospěch a Šimon Vároš.

Nedělní den, jak jsme již psali v úvodu, byl hodně nabitý. Šedesát jedničkářů a jedničkářek v kvalifikaci a třicet juniorských nadějí už dlouho nepamatujeme a jelikož na turnaj vozíčkářů nedorazil nikdo, dva stoly navíc by se v brzkých odpoledních hodinách náramně hodily. O juniory se opět vzorně staral Oliver Ladra a za to mu patří velký dík. Kvalifikace jedniček skončila něco málo před čtvrtou hodinou a v tu chvíli bylo jasné, že se domů jen tak nepůjde. Organizátory zlobilo svojí účastí ve vyřazovací části trio dívek, které hrály ještě ženské jedničky a mixy. Zejména vítězka ženských dvojic Jana Paňková se od stolu prakticky nehnula a bez odmlouvání hrála jeden zápas za druhým. Tato drobná, vždy dobře naladěná, usměvavá, přírodní brunetka předvedla během celého mistrovství obdivuhodný výkon. Již v sobotu s Andrejem Otčenášem si došla pro páté místo v Open doubles a s Miroslavou Jalakšovou titul v ženských dvojících. Neděle v podání Janky byla ale ještě lepší. V jedničkách to dotáhla až na páté místo, když k postupu do boje o medaile jí chyběl pouze lépe zvládnutý pátý set. Dále do své sbírky v neděli zařadila titul z ženských jedniček a společně se Šímonem Várošem vystoupala na stupeň nejvyšší i v mixech. Pokud to celé sečteme, tak Janka v neděli u fotbálku strávila aktivní hrou zhruba devět hodin. Klobouk dolů a velký respekt k této hvězdě celého mistrovství!

Titul z jedniček vybojoval Šimon Vároš a stal se tak nejúspěšnějším mužem víkendu. Druhým místem potvrdil své singlové kvality Marek Jordán a třetím místem zazářil Lukáš Hladík, který v boji o bronz udolal Martina Doušu, jemuž letošní mistrovství úplně nesedlo. Jak ale Marčína všichni známe, bude to pro něj jen další motivací k tréninku a příště se určitě máme na co těšit.

Všem hráčům děkujeme za účast, férovou a přátelskou atmosféru. Velký dík patří firmě Rosengart za kvalitní přípravu strojů a absolutorium si zaslouží i personál hotelu Ilf.

Výsledky:

OPEN DOUBLES

1. Lukáš Beránek, Miroslav Mudrik

2. Filip Nikodem, Roman Kopřiva

3. Šimon Vároš - Petr Pospěch

OPEN SINGLES

1. Šimon Vároš

2. Marek Jordán

3. Lukáš Hladík

ŽENSKÉ JEDNIČKY

1. Jana Paňková

2. Ivana Frančíková

3. Silvie Křepelová

ŽENSKÉ DVOJICE

1. Miroslava Jalakšová, Jana Paňková

2. Veronika Králová, Kristýna Krupová

3. Ivana Frančíková, Iva Marešová

MIXED DOUBLES

1. Šimon Vároš, Jana Paňková

2. Martin Douša, Ivana Frančíková

3. Veronika Králová, Jonáš Pištík

JUNIORSKÉ DEVOJICE

1. Patrik Schneckmann, Karel Kefurt

2. Lukáš Horvát, Adrian Dzurko

3. Milan Tomáš, Viktorie Augustínová

JUNIORSKÉ JEDNIČKY

1. Patrik Schneckmann

2. Karel Kefurt

3. Hana Žinijaková (Pacifik)

LOSER CUP

1. Martin Jalakša, Samo Halgoš

2. Martin Wagner, Zdeněk Kaška

3. Jan Veselka, Ondřej Sýkora

VÁLKA BRANKÁŘŮ

1. Jakub Routner

2. Filip Nikodem

3. Roman Kopřiva

PENALTY

1. Filip Šarmír

2. David Zachar

3. David Rudolský

2 BALL ROLLERBALL

1. Jakub Routner, Václav Sajdl

2. Ladislav Křepela, Milan Reljič

3. Martin Douša, Jonáš Pištík

D.Y.P.

1. Šimon Vároš, Karolína Józsová

2. Lukáš Hladík, Filip Janočko

3. Jiří Vlček, Tomáš Vidlák

MONSTER D.Y.P.

1. Michal Poda

2. Patrick Kopp

3. Filip Janočko

Kompletní výsledky naleznete zde.